2012. május 27., vasárnap

Carne seca & caipirinha : Befejező rész (Brazília 4.rész)

Az biztos hogy a brazilok egyik legkedvesebb időtöltése a bárban ücsörgés: mindegy hogy nappal vagy este van, imádnak a haverokkal kiülni egy-egy nyitott helyre sörözni, beszélgetni. És mivel az év nagy részében szuper idő van, ezért rengeteg a nyitott bár, kávézó, borozó, söröző- amihez épp kedvük szottyan! :)

Brazil hétköznapok
 Az egyik ilyen "bározós" délutánon alkalmam nyílt megkóstolni az egyik leghíresebb ételüket, a carne seca-t! Ez alapjában véve egy több napon át, napon szárított sózott marhahús. Sajnos sokkal több információt nem sikerült megtudnom róla... Leginkább egy jó magyar sonkához tudnám hasonlítani, amit éttermekben illetve otthon sokféleképpen készítenek el, jelen esetben ezen a helyen hagymával sütötték össze- isteni volt! Maniókával illetve farofa-val ettük- a farofa pirított maniókaliszt, úgy néz ki, mint a zsemlemorzsa és leginkább sült húsokra szórják rá, hogy egy kis plusz ízt adjon! Különbözőképpen ízesítik, fűszerezik, rengeteg változata van- csak a fantázia szab határt. Az alap farofa vajon pirított maniókaliszt egy kis sóval és bacon-nel ízesítve, de a kolbásztól kezdve olívabogyót, kesudiót, de akár aszalt szilvát vagy banánt is raknak bele! Nekem igazság szerint már a carne seca is nagyon ízletes volt így nem hiányzott még a farofa mellé, de megkóstoltam úgy is és nagyon ízletes volt :D
Farofa
Carne seca tálalva
Na így kell egy tányérnak kinéznie :)
Brazíliában vannak a világ egyik legszebb tengerpartjai, így természetes hogy ott is vannak "bevált" szokások hogy mit szeretnek enni illetve inni! Időhiány miatt mi sok időt nem tölthettünk a parton, de így sikerült megfigyelnem hogy szinte mindenki kókuszvizet szürcsölgetett! Ez az ital a kókuszdió belsejében található folyadék, ami sokkal inkább hasonlít a vízre, mint a tejre (a közhiedelemmel ellentétben a kókuszvíz nem azonos a kókusztejjel) Azon kívül hogy egy sor tápanyagot, nyomelemet és vitamint tartalmaz, lehűtve isteni frissítő!
Kókuszdió-maradékok
Lazulás :)
Mivel a brazilok nagy húsevő hírében állnak, ezért nem maradhatott el egy igazi "marhahús vacsora" :) Araçatuba egyik legnagyobb és legkedveltebb étterme általában teli van, de amikor mi mentünk talán még többen voltak: aznap valami fontos helyi focimeccs volt így az összes valamirevaló brazil beült meccset nézni :D
Kivetítőn ment a meccs!
Ilyen melegben nem is lehet mást inni,mint sört :D
Az aznapi menü cupim volt! Alex már hónapokkal ezelőtt áradozott róla hogy az egyik legfinomabb hús amit valaha evett, na ez az...! Hát kíváncsi is voltam rá...A brazil marha alapvetően más, mint amit mi Európában vagy Észak-Amerikában ismerünk, ugyanis az ottani a zebuval áll rokonságban és a nyakánál van egy nagy púp! Ez pedig nem más, mint az egyik legfinomabb ínyencfalat, a cupim. Leginkább churrascaria-kban, vagyis brazil steak house-okban szokták felszolgálni: erről még nem esett szó, sajnos eddig még nem sikerült eljutnom egy tipikus churrascaria-ba! Ez egy tipikus brazil étterem, ahol a pincérek fel-alá mászkálnak hatalmas nyársra tűzött húsokkal (leginkább marha, de van csirke, bárány, fácán, disznó is). Bármit megkóstolhatsz, amint leinted a pincért, ő készségesen levág egy szép szelet húst neked :) És ez addig megy amíg le nem fordulsz a székről húsmérgezésben :D Isteni lehet Hahaha
Húsválaszték
Sült cupim, főtt manióka, farofa, saláta és kétféle dresszing
Hogy ne csak húsokról írjak folyton, jöjjön egy kis öröm az édeszájúaknak! :) A Brigadeiro egy tipikus brazil édesség, mely az egyszerű de nagyszerű finomságok körébe tartozik! Nagyon sok brazil édesség alapja a sűrített tej: gyakran használják gyümölcssalátához, öntetnek, stb. Brigadeiro-t úgy kapunk, ha a sűrített tejet egy lábosban vajon, folyamatosan gyorsan keverve megfőzünk egy kis kakaóval. Ha a massza már elválik a lábas aljától, akkor kész is van, már csak le kell hűteni, hogy kézzel meg tudjuk fogni! Golyókat formálunk belőle, majd csokireszelékbe forgatjuk őket! Ez az alaprecept, persze ezt is lehet variálni- kávét vagy pisztáciát keverni a masszába, szőlőszemet vagy epret tenni a golyók közepébe, esetleg csokireszelék helyett kókuszreszelékbe forgatni azokat. Finom kis édesség, de személy szerint nekem kicsit tömény volt...De ez persze csak az én véleményem :)

Csokigolyók
Egy másik tipikus édesség náluk a répatorta! Alex anyukája rettentő finomat készített, az ő titka az hogy bevagdossa a már kész tésztát és csokikrémet önt rá :) Hát valami fenséges volt... (recept elérhető privátban!)
Az a bizonyos...
Végezetül pedig jöjjön nem más mint egy eredeti Caipirinha recept!! :) Brazília nemzeti italának alapja a Cachaça. Köztudott hogy az országban eszméletlen mennyiségű cukornádat termesztenek: na most ha cukornádból alkoholt erjesztenek, megszületik az ethanol, amivel egyre több autó jár Brazíliában :D De egy finomabb erjesztési folyamat eredményeként egy magas alkoholtartalmú (kb 40-45 fokos) párlatot kapunk, ami nem más mint az előbb említett Cachaça. Leginkább koktélokban használják, de a helyiek szeretik önmagában, "pálinkaként" is fogyasztani! 

A Caipirinha elkészítése:
1. 1 darab friss lime-t nyolc darabra vágjuk, majd 1-1,5 teáskanálnyi kristálycukorral egy pohárba tesszük.
2. A pohárban jól összetörjük, összenyomkodjuk az alapanyagokat, így a lime leve feloldja a cukrot.
3. Felöntjük Cachaça-val és jeget adunk hozzá, majd újból megkeverjük.
4. Díszítéséhez limekarikát használunk 
Limedarabolás...
... nyomkodás...
És íme, vége a brazil útnak! Remélem élveztétek és nem sikeredett túl hosszúra...
Dehát egy ilyen útról nem lehet röviden mesélni ;)
...majd a jól megérdemelt pihenés :)
      

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése