2012. április 15., vasárnap

Art & Sunshine : Welcome to São Paulo (Brazília 1. rész)

Február elején egy hatalmas vágyam vált valóra azzal hogy eljuthattam Dél-Amerikába, azon belül is Brazíliába! :) Mindig is vonzott a világnak ezen része, de azt hiszem nem tévedek nagyot ha azt mondom, valahol minden európai szeretne legalább egyszer az életében egy picit belelátni, belekóstolni ebbe a világba és átérezni a latin életérzést!

Utazásunkat, személyes idegenvezetőmmel Alex-al :) , São Paulo-val kezdtük, az ország legnépesebb, majdnem 20 milliós lakosú városával! A röpke 13órás repülőút után éjjel érkeztünk, Alex egy ismerőse kijött elénk a reptérre. Nagyon sok, jóval több mint egy órába telt mire bejutottunk a városközpontba a reptérről, nulla forgalomnál...A város iszonyatosan nagy, tényleg elképesztő...A fiúk viccesen Gotham City-nek hívják a helyet, mert legfőképp éjjel elég sötét helynek tűnik...Hát mit mondjak, első látásra tényleg nem tűnt túl barátságos helynek...Hatalmas, sötét sugárutak, nagy emeletesházak, graffitik mindenhol...Elég komor helynek tűnt, de persze az első benyomás mindig csalóka :)

Találtunk egy szuper kis hotelt a központban, egy köpésre a metrótól, úgyhogy miután lepakoltunk, elindultunk keresni egy helyet ahol megvacsorázhatunk. A város telis tele van jobbnál jobb éttermekkel, São Paulo amúgy is híres nyüzsgő éjszakai életéről úgyhogy nem volt nehéz egy jó helyet találni. Végül teljesen véletlen egy elhagyatott utcába vetődtünk, ahol óriási meglepetésünkre egy Gaudí házzal találtuk szembe magunkat! Aki járt már Barcelonában vagy ismeri Antoni Gaudí munkáit, az rögtön felismeri stílusának jegyeit! A ház körülbelül 3évbe telt mire elkészült, az építesz egy neves ottani művész,aki tipikusan Gaudí stílusú házat akart készíteni, és hát be kell valljam elég jól sikerült neki :) De majd látjátok a képeken is, elképesztő az épület hangulata!
Az étterem kívülről
És belülről



A következő napokban nyakunkba vettük a várost, és megnéztünk minden lehetséges látnivalót amit 2-3 napba be tudtunk sűríteni! Rengeteget sétáltunk, az idő gyönyörű volt, leszámítva egy-két trópusi vihart amikor bőrig áztunk, de ez hozzátartozik a brazil nyári időjáráshoz (megjegyzem az a város legnagyobb parkjáról, az Iberapuera parkról azért nincs egy képem sem, mert a fényképezőt a ruhám alá kellett dugnom hogy ne ázzon el...) A város amúgy iszonyú zöld, tele növényekkel és virágokkal, rengeteg a park és a sétány, szuper hangulatot árasztanak az utcák. Nincsenek idősebb épületek, a legtöbb ház újépítésű dehát nem is vártam el hogy európai hangulattal találkozzak! Az emberek eszméletlen kedvesek, tényleg, abszolút igaz hogy a latinok folyton mosolyognak és jókedvűek! Ha bármilyen segítségre vagy eligazításra volt szükségünk, rögtön a rendelkezésünkre állt legalább 5 ismeretlen ember az utcán, és ha ők nem tudták a választ akkor másik 5 jött a segítségünkre :) Komolyan, számomra viccesen barátságosak voltak és valahogy úgy érezte az ember hogy mindenki mindenkinek a régi ismerőse, barátja, annyira közvetlenül beszéltek egymással!
Szikrázó napsütés

Azért lehet látni régi stílusú épületeket...
...de a legtöbb bank vagy kórház
Sugárút
Vihar előtt...
...és vihar után
Sétány a katedrális előtt
Brazíliáról köztudott hogy az országban nagyon nagy a szegénység és sajnos ez a mindennapokban, az utcán is jól látható. Magas a bűnözési ráta, minden évben több turistát rabolnak ki és helyenként ölnek meg az ország egész területén. São Pauloban is található nyomornegyed (favella) de természetesen arrafelé nem jártunk. Amúgy mikor ottvoltam nem éreztem hogy veszélyben lettem volna, persze ez köszönhető Alexnak aki nem vitt rizikós helyekre, illetve annak hogy ha kétes eredetű alakokat látott akkor mindig rámszólt hogy rakjam el a fényképezőm hogy ne tűnjünk turistáknak... Amúgy Alex ebből a szempontból nagyon elővigyázatos volt mindig, nyilván aki egy ilyen helyen nő fel az megtanul nyitott szemmel járni és akaratlanul is bizalmatlanná válni idegenekkel kapcsolatban! De ez itt előnyünkre vált mert szerencsére semmilyen baj nem ért minket :)

Katedrális

Cipőpucolók

Utca zenészek, a hölgy táncra is perdült :) Isteni brazil bossa nova-t játszottak!
  
Utcai látkép
Café Pelé (mert a brazilok másról sem tudnak beszélni csak a fociról és a szappanoperákról :D )

"Esőerdő" a város közepén
Helyi kávézó- Spanyolországban sonkák csüngnek a fejed fölött, itt gyümölcsök :D
A brazilok imádnak jókat enni-inni, isteni a konyhájuk, rengeteg finomságot kóstoltam meg én is! A legtöbb nemzeti ételükben megtalálható a rizs és a bab, illetve sok marha/disznó/csirkehúst esznek, plusz tengeri herkentyűket! Az ételeknek/italoknak majd egy külön posztot szeretnék szentelni, mert tényleg nagyon érdekes mennyire változatos a konyhájuk :) Persze gondolom mindenki hallott már a világhíres brazil kávéról is- bár én nem vagyok egy óriási kávébolond, de tényleg finomabbnál finomabb cappuccinokat ittunk!  :D

Kávézgatás

Hát igen, a latin pasik egyik szemükkel mindig a csajokat stírölik :D

Újabb vihar közeledett...
A városi piac felülről- nagyon hasonlít a Vásárcsarnokhoz!
Gyümölcsstand

Elég változatos a gyümölcskínálat ;)

Alkohol szekció :)
A számos graffiti egyike (ez nagyon tetszett...)

Betelepültek emlékműve

Az egyik kedvenc kávézómban
São Paulo-t amúgy "mindenki városának" is nevezik számtalan galériája, kulturális központja, múzeuma, műemléke, művészete, vására és kiállítása miatt. Ez a néhány nap "csak" arra volt elég hogy bepillantást nyerjek a brazil nagyvárosi forgatagba, de az biztos hogy mindenképp szükségem lesz több időre hogy alaposan feltérképezzem a helyet! :) És ha minden jól alakul egy-két hónapon belül talán újra arra visz a szél majd...

:)
Brazil életkép
Hamarosan jön:
Beach & Caipirinha : Welcome to Ubatuba (Brazília 2.rész)

2 megjegyzés:

  1. Nagyon szuper út lehetett!
    Szinte hallottam a zenét a háttérben.
    :)

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés