2010. november 30., kedd

First week of SEP Part 3

A hét második felét tűzoltással folytattuk! Megtanultuk elméletben a tűzoltási szabályokat, levetítve egy wc-ben, utaszéken vagy a csomagtárolóban történt tűzestre, majd természetesen gyakoroltuk a gépen is. Minden tűzoltáshoz 3 ember szükséges: egy tűzoltó, egy "backup" (magyarul segítő, aki átveszi a tűzoltó helyét ha kifogy a tűzoltó készüléke vagy valami gond van vele) iletve a kommunikátor, akinek tartani kell a kapcsolatot a Kapitánnyal, ugyanis ha a Kapitány komolynak ítéli a helyzetet, akkor rögtön lerakja a gépet a legközelebbi reptéren. A repülés folyamatában amúgy a legveszélyesebb dolog ami történhet, az a tűzeset, nagyon nagyon komolyan veszik hogy tudjuk a procedúrát és hogy tudjuk mi a dolgunk.

A vicces az hogy élesben is kellett tüzet oltanunk, ami azt jelenti hogy a gépen csak a füstöt és a tűz fényét szimulálták, de van egy külön épület ahol konkrétan szembetalálod magad egy kis tűzzel :)

Az osztály figyel
Amint a képen is látjátok van egy üveggel elválasztott szoba, ahol különböző helyről különböző időben és intenzitással csapnak fel a lángok, amiket nekünk korrektul el kellett oltanunk. Nem gondolom hogy félek a tűztől, de még egyszer nem szeretnék szemben állni hozzám hasonló méretű lángokkal...Higgyétek el nem volt jó érzés, még ha a kezemben is volt a tűzoltókészülékem :D De hős voltam, és eloltottam mindent ;)

Tűzoltás  

Amúgy nem egyszerű ez a tűzoltás sem... Rengeteg fajtája van, például ha a WCben jelez a tűzjelző vagy a füstjelző, először meg kell állapítanunk hogy hideg vagy meleg az ajtó. Mert ha hideg akkor valószínű nem olyan komoly a helyzet és be tud menni a tűzoltó megnézni közelebbről hogy mi a baj. Viszont ha meleg az ajtó, akkor valószínűleg már nagyobb a tűz, ez esetben az első ember beereszt egy teljes palack Halont (ez a neve a tűzoltókészüléknek amit használunk: ez nem poroltó, hanem egy olyan kémiai vegyület ami elvonja az oxigént a tűztől) Közben persze folyamatosan beszélni kell a Kapitánnyal, ami szintén nem egyszerű mert megvan hogy milyen stílusban, milyen szavakkal és tisztán, érthetően mit kell elmondanunk konkrétan a tűzzel kapcsolatban....Szabályok,szabályok,szabályok :)

A "hősök"
A trainer-ek mesélték hogy azért is kell nagyon megtanulnunk ezt a részt, mert rengetegszer fogunk találkozni tűzesettel a gépen...Bizony, bizony, én sem akartam elhinni... Általában minden harmadik-negyedik gépen van rá példa, a leggyakoribb oka pedig a dohányosok: természetesen szigorúan tilos minden gépen cigizni,de nem értik meg hogy ez milyen veszélyes és hogy nem poénból tilos, ezért bemennek a wc-be, elszívják a cigijüket (jobb esetben a füstjelző nem szólal meg) majd az okoskám beledobja a csikket a kukába, ami persze televan használt kéztörlővel, így ha nem dugja víz alá a csikket kidobás előtt, akkor kész a baj...És rengeteg ilyen eset van!!! Mondták az oktatók hogy minden egyes tűzjelző hangjára "meg fogunk halni" egy kicsit (mármint az ijedtségtől) Mert mi tudjuk hogy ez mit jelent és hogy milyen következményei lehetnek :S Sajnos ráadásul az Emirates járatokon, idézem: "nevetségesen sok a tűzeset a statisztikák alapján" :( Mindenesetre én határozottan nem szeretném erősíteni a statisztikák számát...

UPDATE: A vasárnapi elméleti vizsgán sikeresen átmentem (ráadásul 100%-kal) illetve a tegnapi ajtóvizsgán is Excellent végeztem, úgyhogy nagyon meg vagyok elégedve magammal :D A második hét kicsit lazább abból a szempontból, hogy kevésbé vagyok fáradt a nap végére mert kevesebb a gyakorlatozás, viszont sokkalsokkal több az elmélet, így az otthon tanulás is :) Kaptunk két másik trénért, a portugál Miguel-t és a dél-afrikai Crystellt, akik fiatalok, aranyosak és jófejek, sokkal lazábbak az órák és sokkal jobban motiválnak is minket úgyhogy ebből szempontból kifejezetten jobb ez a hét :)

8 megjegyzés:

  1. Húúú, Ancsi nagyon izgalmasan hangzik! Nem gondoltam volna, hogy minden 3. járaton van tűz...vigyázz majd magadra! Egyébként az is döbbenet, hogy mennyi mindent kell tudnotok...le a kalappal, hogy mindezt 100%-os vizsgával teljesítetted!! Hajrá! Olyan jó olvasni a soraid! Legszivesebben én is mennék...:-) Sok puszi

    VálaszTörlés
  2. Emirates Open Day:
    11th of December
    Budapest
    Hilton Westend
    9:00 am

    Choose your destiny :)

    VálaszTörlés
  3. ""Choose your destiny"" :) hihihi

    VálaszTörlés
  4. a blogod után sztem mindenki sztyuárdesz akar majd lenni :D kérhetnél jutalékot az emiratestől :) tényleg nagyon izgis, imádom minden beszámolódat :) hajrá!

    VálaszTörlés
  5. :) engem spec. pont elriaszt, de azért izgi olvasni :) fülig ér a szám és minden nap várom a fejleményeket!!! :P Pusssz!

    VálaszTörlés
  6. de aranyosak vagytok :) néha azt gondolom hogy csak anyukám olvassa... de jó hallani azért hogy érdekel titeket :D

    VálaszTörlés
  7. Márbocs, de én is olvasom... :)

    VálaszTörlés
  8. véééégre, megszólalt big brother is :)
    juhúúú :D

    VálaszTörlés